info@fysiotherapieottevanger.nl | 0622114500

Opening time

  • Monday 9.00 - 17.00
  • Tuesday 9.00 - 17.00
  • Wednesday 9.00 - 17.00
  • Thursday 9.00 - 17.00
  • Friday 9.00 - 17.00
  • Saturday Gesloten
  • Sunday Gesloten


Book Online

* Please Fill Required Fields *
Oudedijk 139-B, 3061 AA Rotterdam – Kralingen
Burgemeester Vogelaarsingel 3, 2912 BB Nieuwerkerk aan den IJssel
Telefoon: 0622114500
E-mail: info@fysiotherapieottevanger.nl
Web: www.fysiotherapieottevanger.nl

Littekenbehandeling

Wat is een litteken?
Een litteken is een zichtbare plek in de huid dat achterblijft na de genezing van een wond. Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, aandoening van de huid of een operatie. Denk hierbij ook aan lymfklierdissectie en cosmetische ingrepen zoals bijvoorbeeld borstoperaties. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans is dat er een zichtbaar litteken ontstaat. In de meeste gevallen zal een litteken er dus in het begin wat rood en dik uitzien. Na de huidbeschadiging kan het lang duren voordat het geleidelijk minder opvallend wordt.

Klachten van het litteken die kunnen ontstaan als het litteken:
juist groter wordt;
jeukt en/of pijnlijk is;
rood of donker is, dik blijft en er cosmetisch niet mooi uit ziet;
het bewegingsbeperking geeft;

Een (plastisch) chirurg zal er alles aan doen om de operatie zo uit te voeren dat de voorwaarden voor een optimale wond- en littekengenezing aanwezig zijn (bijv. door te hechten onder zo min mogelijke spanning). Daarnaast is het aan de patiënt om alle instructies goed op te volgen voor een zo goed mogelijk resultaat. Het rijpingsproces van het litteken is een belangrijke periode tijdens het genezingsproces van het litteken.

Wat kan ik voor u betekenen?
Ik behandel littekens met de soft laser en gebruik huidtechnieken om verklevingen van het omliggende en onderliggende gebied tegen te gaan. Hoe eerder u bij mij komt des te kleiner de kans dat u nadelige gevolgen van uw litteken ondervind en des te groter de kans dat het litteken mooi zal genezen.
Littekens kunnen voor een hoop klachten zorgen. Niet alleen cosmetisch kunt u er klachten van ondervinden, maar ook kan een litteken voor bewegingsbeperking zorgen en in sommige gevallen kan verkleving van een litteken zelfs zorgen dat onderliggende organen verminderd gaan functioneren.
Het is belangrijk om te beseffen dat een litteken nooit geheel zal verdwijnen. Wel kan het uiterlijk van het litteken sterk worden verbeterd. Het kan zachter, vlakker en minder zichtbaar worden en de klachten verminderen.

Wat kunt u zelf doen?
– Laat het litteken eerst tot rust komen. Als het litteken droog of schilferig is kunt u het na 1-2 weken soepel houden met een vochtinbrengende crème. Er zijn veel soorten crèmes te koop o.a. met vitamine E, etc. Misschien gebruikt u al een hydraterende crème die u prettig vindt op uw huid. Met speciale littekencrème mag u pas beginnen als er geen open plekjes meer zijn in de huid!
– Stop met roken! Roken geeft een tragere wondgenezing en meer kans op wondinfecties!
– Doe voorzichtig aan. Met name littekens op de rug en de ledematen zijn gevoelig voor teveel spanning. Krachtsporten en gymnastiek kunnen de verlittekende huid beschadigen.
– Verse littekens zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf. Het is verstandig de eerste tijd geen sauna te bezoeken, geen zonnebank te nemen en op te passen voor extreme kou.
Zolang het litteken nog aan het vormen is (het litteken is nog rood of verheven), is het noodzakelijk niet te zonnebaden of onder de zonnebank te gaan. Door de UV-stralen kan het litteken verkleuren. Bescherm het litteken met een zonnefactor, minimaal SPF 30. 
Sommige littekens, met name op het borstbeen, schouder, scheenbeen, kaakrand en oorlel genezen trager. Ze hebben ook de neiging minder mooi te vormen.
– Laat u adviseren over de littekenbehandelingsmogelijkheden.