Ontspannen met een weldadige en verfrissende uitwerking. Zowel fysiek als psychisch relaxen.

Fascie therapie

Fascie is beweegbare substantie die lagen en structuren in het lichaam met elkaar verbinden. Elk weefsel heeft zijn eigen fascia. Dit vormt een netwerk dat alle gewrichten, spieren, botten en organen omhult. Zo is alles in het lichaam met elkaar verbonden. Het geeft ons souplesse, steun, bescherming en structuren kunnen zonder wrijving langs elkaar bewegen. De spanning van dit weefsel wordt door het autonome zenuwstelsel beinvloed. Dit betekend dat rust onze lichaamsspanning kan verminderen, maar ook dat stress deze kan verhogen. De fascia is dus de verbinding tussen lichaam en geest.
Dit weefsel ziet er een beetje suikerspin achtig uit. Maar het fascia netwerk is heel goed te vergelijken met de binnenkant van een sinaasappel.

Er zijn 3 lagen fascia: onderhuidse fascia, diepliggende fascia, en verbindende fascia.

  1. De onderhuidse fascia (superficial fascia) heeft als functie het vasthouden van lichaamsvet en water, en het geeft doorgang aan zenuwen en bloedvaten. In sommige delen van het lichaam omvat het spieren die de beweging van de huid toelaten.
  2. De diepe fascia (deep fascia) ligt dieper in het lichaam dan de onderhuidse fascia. Het maakt beweging van spieren mogelijk, en, net als bij de onderhuidse fascia, geeft het doorgang aan zenuwen en bloedvaten. Op sommige plaatsen in het lichaam verzorgt het bevestiging voor spieren en vangt het in enige mate schokken op.
  3. De verbindende fascia ligt tussen de diepliggende fascia en de membranen die rond de lichaamsholten liggen. Het overbrugt de mogelijke ruimte tussen de diepe fascie en de membranen, het geeft flexibiliteit en maakt beweging van de interne organen mogelijk.

Onderhoud van de fascia

Fascia kun je gezond houden door gevarieerd te bewegen, regelmatig water te drinken en te ontspannen. Gezond fascia moet voldoende water bevatten om in staat te zijn de dagelijkse belasting te verdragen. Uitgedroogde fascia geeft verklevingen, verhardingen en uiteindelijk ook pijnklachten. Door voldoende water te drinken houd je je bindweefsel soepel.

Je kunt fascia vergelijken met een spons. Wanneer een spons uitdroogt, word hij broos en hard. Wanneer een spons echter nat is en goed gehydrateerd, wordt hij veerkrachtig.

Voldoende gevarieerd bewegen zorgt voor hydratie van het bindweefsel. Tevens zorgt bewegen voor versoepelen van de verschillende lagen fascia. Bewegen naar de uiterste posities (pilates/sporten/rekken/yoga) is belangrijk voor het mobiel houden van gewrichten, spieren en bindweefsel. Als de ademhaling rustig is, is er nauwelijks verhoogde spier- en bindweefselspanning. Ontspanning vermindert daarmee de kans op klachten.

Indicaties:
– Pijn en lichamelijke klachten; spier- en gewrichtpijn en problemen
– Verklevingen
– Somatische klachten; vage pijnen, stressproblemen die zich op je lichaam uiten
– CVS, fibromyalgie, depressie, burn-out, mentale overbelasting
– Fysieke en psychische storingen op functie niveau
– Sportblessures en sport gerelateerde bewegingsproblemen