Ontspannen met een weldadige en verfrissende uitwerking. Zowel fysiek als psychisch relaxen.

Littekenbehandeling

Wat is een litteken?

Een litteken is een zichtbare plek in de huid dat achterblijft na de genezing van een wond. Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, aandoening van de huid of een operatie. Denk hierbij ook aan lymfklierdissectie en cosmetische ingrepen zoals bijvoorbeeld borstoperaties. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans is dat er een zichtbaar litteken ontstaat. In de meeste gevallen zal een litteken er dus in het begin wat rood en dik uitzien. Na de huidbeschadiging kan het lang duren voordat het geleidelijk minder opvallend wordt.

Klachten van het litteken die kunnen ontstaan als het litteken:
juist groter wordt;
jeukt en/of pijnlijk is;
rood of donker is, dik blijft en er cosmetisch niet mooi uit ziet;
het bewegingsbeperking geeft;

Een (plastisch) chirurg zal er alles aan doen om de operatie zo uit te voeren dat de voorwaarden voor een optimale wond- en littekengenezing aanwezig zijn (bijv. door te hechten onder zo min mogelijke spanning). Daarnaast is het aan de patiënt om alle instructies goed op te volgen voor een zo goed mogelijk resultaat. Het rijpingsproces van het litteken is een belangrijke periode tijdens het genezingsproces van het litteken.

Wat kan ik voor u betekenen?

Ik behandel littekens met de High Power laser en gebruik huidtechnieken om verklevingen van het omliggende en onderliggende gebied tegen te gaan of los te maken. Hoe eerder u bij mij komt des te kleiner de kans dat u nadelige gevolgen van uw litteken ondervind en des te groter de kans dat het litteken mooi zal genezen.
Littekens kunnen voor een hoop klachten zorgen. Niet alleen cosmetisch kunt u er klachten van ondervinden. Ook kan een litteken voor bewegingsbeperking zorgen en in sommige gevallen kan verkleving van een litteken zelfs zorgen dat onderliggende organen verminderd gaan functioneren.
Het is belangrijk om te beseffen dat een litteken nooit geheel zal verdwijnen. Wel kan het uiterlijk van het litteken sterk worden verbeterd. Het kan zachter, vlakker en minder zichtbaar worden en de klachten verminderen.

Wat kunt u zelf doen?

– Laat het litteken eerst tot rust komen. Als het litteken droog of schilferig is kunt u het na 1-2 weken soepel houden met een vochtinbrengende crème. Er zijn veel soorten crèmes te koop o.a. met vitamine E, etc. Misschien gebruikt u al een hydraterende crème die u prettig vindt op uw huid. Met speciale littekencrème mag u pas beginnen als er geen open plekjes meer zijn in de huid!
– Stop met roken! Roken geeft een tragere wondgenezing en meer kans op wondinfecties!
– Doe voorzichtig aan. Met name littekens op de rug en de ledematen zijn gevoelig voor teveel spanning. Krachtsporten en gymnastiek kunnen de verlittekende huid beschadigen.
– Verse littekens zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf. Het is verstandig de eerste tijd geen sauna te bezoeken, geen zonnebank te nemen en op te passen voor extreme kou.
Zolang het litteken nog aan het vormen is (het litteken is nog rood of verheven), is het noodzakelijk niet te zonnebaden of onder de zonnebank te gaan. Door de UV-stralen kan het litteken verkleuren. Bescherm het litteken met een zonnefactor, minimaal SPF 30. 
Sommige littekens, met name op het borstbeen, schouder, scheenbeen, kaakrand en oorlel genezen trager. Ze hebben ook de neiging minder mooi te vormen.
– Laat u adviseren over de littekenbehandelingsmogelijkheden.

Een andere huid techniek die ik ook gebruik, niet alleen bij littekens, is medical taping.

Wat is Medical taping?
Medical Taping Concept is een tapemethode ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.


Hoe werkt het?
De gebruikte CureTape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.
Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd, waardoor de druk op de pijnreceptoren toeneemt.

Effecten:  
1. spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
2. belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
3. pijndemping
4. ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
– stimuleren van proprioceptie
– correcties van de bewegingsrichting
– vergroten van de stabiliteit5 neuro-reflectoire beïnvloeding
Indicaties voor Medical Taping
– hypotone spieren stimuleren
– hypertone spieren inhiberen
– spieren tegen overbelasting beschermen
– gewrichten beschermen
– pijn dempen
– ontstekingen reduceren
– lymfoedeem verminderen
– haematomen verminderen
– de range of motion beïnvloeden
– de propriosensoriek verbeteren
– de lichaamshouding corrigeren
– de fascia corrigeren

De liftende werking van de CureTape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk.
Conventionele sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer beperkt worden. Dit heeft een vertragende werking op het herstel. Langdurige partiële of totale immobilisering van spieren of gewrichten veroorzaakt bovendien contracturen, waardoor behandeling nodig is om te revalideren van het herstel.
De tijdsduur van immobilisering moet daarom zo kort mogelijk gehouden worden. Nog beter is het, als immobilisering voorkomen kan worden.

In het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van CureTape het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. De nadelen van conventioneel immobiliseren worden zo voorkomen.
Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Anders gezegd, CureTape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.
De liftende werking die de CureTape op de huid heeft, zorgt ervoor dat de subcutane bloedcirculatie verbeterd en de lymfe afvoer wordt bevorderd. De initiële lymfevaatjes kunnen zich door de drukverlaging meer openen. Dit komt exact overeen met de doelstelling van de manuele lymfdrainage.

Aangezien de effecten van de tape congruent zijn met de doelstelling van de manuele lymfdrainage, vormt de tape een uitstekende aanvulling en ondersteuning bij de behandeling van lymfoedeem.
De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde CureTape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.
Het toepassingengebied mag breed genoemd worden. Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen.

Ik heb de cursus medical taping met goed gevolg afgelgd bij Fysio Tape B.V. in 2009.